Heinekenlosgeld als verdienmodel

Als het nooit teruggevonden deel van het Heinekenlosgeld niet op de Amsterdamse Wallen is geïnvesteerd, zoals Cor van Hout en Rob Grifhorst al in de jaren negentig duidelijk hebben gemaakt in het Citypeak-onderzoek, en recent ook Willem Holleeder heeft verklaard bij de rechter-commissaris in Terrel, waar zijn de Heineken-miljoenen dan gebleven? Wie heeft het geld thans in zijn of haar bezit of onder zich? Het antwoord is simpel: Het OM heeft die 8 miljoen gulden al lang geconfisqueerd. Het is een verdienmodel geworden.

Sonja Holleeder
Van de 12 miljoen die Cor van Hout volgens Thomas van de Bijl op bankrekeningen in het buitenland had staan, is na de dood van Van Hout geen euro teruggevonden door justitie. De rekeningen waren allemaal leeggehaald, constateerde de FIOD. Het is dan geen gekke gedachte dat Sonja Holleeder van dat geld de schikking heeft betaald van € 1,1 miljoen waarover Het Parool op 30 januari 2013 heeft bericht.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie bevestigde die schikking aan Het Parool. ‘Voor 1,1 miljoen euro. Daarvan is 1 miljoen euro ontneming van crimineel vermogen en de rest een boete. Het bedrag is inmiddels betaald.’ Aldus het OM.

Willem Holleeder
In Vandros en naderhand ook in Terrel heeft Willem Holleeder verklaard geen eigenaar of rechthebbende te zijn van de gokhallen op de Wallen, laat staan van de panden. Gokhallen vond hij veel te risicovol in verband met de vergunningen die daarvoor nodig zijn. Bij de beweerde verdeling van belangen in 1996, koos Holleeder daarom voor geld.

Holleeder zou naar eigen zeggen 8 miljoen (gulden) hebben belegd bij Willem Endstra en sindsdien een vordering van 8 miljoen plus winst hebben gehouden op Endstra die het onder meer in parkeergarages zou hebben belegd. Die investering, waar Holleeder naar zijn idee recht op had, heeft hij echter nooit kunnen incasseren. Na de dood van Willem Endstra deden de erven Endstra alsof ze van niks wisten. Haico Endstra belde gelijk de politie zodra iemand geld kwam claimen.

Erven Endstra
In 2015 heeft de familie Endstra 40 miljoen euro aan het OM betaald. Daarmee heeft het Endstra-concern volgens het OM ‘op een passende wijze’ afgerekend voor de vermeende witwasactiviteiten van Willem Endstra in het verleden, zo meldt de Volkskrant op 8 juni 2015 in ‘Familie Endstra maakt 40 miljoen over naar de staat’. Ook andere media hebben over deze transactie tussen het OM en de familie Endstra bericht.

In die schikking van 40 miljoen euro is vanzelfsprekend ook de 8 miljoen gulden inbegrepen die Willem Holleeder van zijn deel van het losgeld heeft geïnvesteerd bij Endstra. Van die investering heeft Holleeder naar eigen zeggen nooit een cent terug gezien, noch van de daarmee behaalde winst. Ergo: Holleeders aandeel in het losgeld is in 2015, als onderdeel van de schikking van 40 miljoen euro, geconfisqueerd door justitie.

Paarlberg
Op 12 februari 2019 deed de Hoge Raad uitspraak in de ontnemingszaak tegen Jan-Dirk Paarlberg. De kasteelbewoner dient definitief ruim 17 miljoen euro die Holleeder in 2003 volgens gerechtelijke instanties van Endstra heeft afgeperst, af te staan aan de Staat der Nederlanden.

Als Holleeder zijn vordering op Endstra, inclusief zijn aandeel in het losgeld, wél betaald heeft gekregen, bijvoorbeeld in 2003 toen hij Endstra afperste via betalingen aan Paarlberg, zoals tot aan de Hoge Raad is geoordeeld, dan is dat geld in 2019 verbeurd verklaard, en is het losgeld voor de derde achtereenvolgende keer door justitie geconfisqueerd; in 2013 een deel van Cor van Hout bij Sonja Holleeder, in 2015 het aandeel van Willem Holleeder bij de familie Endstra, en in 2019 nogmaals het Holleeder-deel bij Paarlberg. Totaal geïncasseerd bedrag: 58 miljoen euro.

Verdienmodel
In de ogen van het OM bestaat het Heinekenlosgeld van Holleeder blijkbaar in veel gedaantes en keert het, nadat het bedrag al meermaals in beslag is genomen en/of aan het OM is betaald, telkens weer terug in de maatschappij. In de strafzaak Terrel beweert het OM dat het Heinekenlosgeld al vanaf 1992 in mijn panden op de Wallen zou zitten. Gebaseerd op dit oude, weer van stal gehaalde narratief is in 2020 zelfs een hele nieuwe strafzaak opgetuigd. Het OM denkt op die manier het losgeld, dat helemaal niet in mijn panden zit, voor de zoveelste keer te incasseren. Het is een verdienmodel geworden.

Juridische gegoochel met de tenlastelegging om ne bis in idem te omzeilen is tweemaal goedgekeurd door de rechtbank. Het OM mocht gewoon doorgaan met de tweede vervolging voor het witwassen van de Wallenpanden. Het OM heeft de periode gewoon wat opgeschoven. Het witwassen zou nu hebben plaatsgevonden van 31 januari 2006 tot 23 juli 2023.

Met het verbeurd verklaren van mijn panden, omdat daar Heinekenlosgeld in verborgen zou zitten, hoopt het OM voor de zoveelste keer Heineken-miljoenen binnen te kunnen harken. Op 11 november om 13.30 uur spreekt de rechtbank zich hierover uit.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.